Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základy kamufláže

4. 12. 2010

 Kamufláž nebo-li maskování je základní věc na bitevním poli, určuje dobu po, kterou dokážete přežít.

1.      Velikost: vybírejte si místa kde se skryjete, které jsou přibližně stejně velké jako vy.

2.      Výhled: pokud nemáte čistý zorný prostor před sebou tak jste si nevybrali dobré místo, zorný prostor je jedno z mnoha kritérií, které se využívá již od středověku.

3.      Stíny: pokud na vás svítí slunce nebo vrháte dlouhý stín (zejména brzy ráno či při západu slunce) je veliká šance že váš úkryt bude odhalen předejděte tomu tím že na sebe naskládáte například větve nebo se skryjte pod úroveň terénu.

4.      Siluety: každá nepřirozená věc v přírodě přiláká jak vaši tak nepřátelskou pozornost, proto by jste měli i vy narušit svou siluetu, uděláte to tak že svou zbraň omotáte kusem staré látky, nebo shemagem, zatímco vám postačí dát si na helmu či klobouk utrženou trávu nebo slabé větývky.

5.      Barvy: snažte se vybrat si na zamaskování barvy co nejvíce podobné okolnímu prostředí, například do dubového lesa zvolte spíše světlejší variantu woodlandu, us maskovací barvy na tvář a vybírejte hodně hnědých věcí, kterými se zaházíte.

6.      Pohyb: nepřítel i vy v bojové situaci vyhledáváte hlavně pohyb pokud se někdo prudce hýbe tak se rychle prozradí, pokud to není bezprostředně nutné choďte spíše přikrčeni a pomalu se přesouvejte.

7.      Komunikace: pro komunikaci se svými kolegy používejte ruční signály nebo vysílačky (dle situace).