Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní formace

4. 12. 2010

 Sled vlevo

V této formaci jsou všichni na svých pozicích po levé ruce velitele skupiny, každý člen je o krok pozadu oproti členovi družstva předním. Zároveň jsou zde rozestupy od 2 do 50 metrů. První chodí velitel, granátometčík, kulometčík, střelci, sniper.

Sled vpravo

Formace sled vpravo je prakticky stejná jako sled vlevo jen je jednotka postavena po pravé ruce velitele.

,,Véčko“

Tato formace je především využívána pro nečekané útoky a různá přepadení, je to nejběžnější formace. Velitel skupiny stojí uprostřed, ostatní jsou na svých pozicích vpravo i vlevo od něj.

Rojnice

Rojnice je také jedna z nejpoužívanějších formací jejím cílem je najít a zničit a nebo jsou rozestoupeni okolo těžké techniky a brání boky tankům, BMP (BVP), atd. Velitel jde na jakémkoli místě ve formaci a ostatní vojáci se rozestoupí (utvoří řadu) po 2-10 metrech okolo něj tak aby viděl na svého spolubojovníka vpravo i vlevo.

Dvojitá rojnice

Je stejná jako jednoduchá rojnice, velitel jde vždy v první řadě.

Kolona

Kolona je základní pozice pro rychlé přesuny z bodu A do bodu B, kolona se používá zejména pro rychlé přesuny po polních cestách, nebo silnicích. Velitel jde vepředu ostatní jdou zaním v 0,5-1 metrových rozestupech.

Dvojitá kolona

Dvojitá kolona je stejná jako obyčejná kolona jen s rozdílem že jsou za velitelem utvořeny 2 či více zástupů vedle sebe.